5.15.2012

Vaga a Codex contra l'assassinat del conveni d'arqueologia

El passat dimarts 8 de maig la CNT va convocar vaga a l'empresa CODEX com a protesta per les intencions de l'empresa de modificar unilateralment el conveni i acomiadar part de la plantilla.

Tal i com fou anunciat en l’assemblea de treballadors de l’empresa, els membres de la secció sindical de la CNT a l’empresa Codex han optat per concentrar-se davant l’obra en comptes d’ocupar els seus llocs de treball amb la intenció de visualitzar el conflicte que s’està donant en el si de l’empresa amb el paquet de mesures adoptades per la direcció, la qual ha esgotat el període de negociació sense oferir cap mena de contrapartida, fent valer la seva posició de força davant les reivindicacions dels i les treballadores. Al llarg del matí, s’ha exhortat als diversos treballadors i treballadores (plantilla i eventuals) a sumar-se a l’aturada i negar-se a entrar a l’obra. Malgrat una bona recepció per part seva, però, i veient que la visita d’obra no s’ha acabat realitzant, no hi ha hagut una escalada en la mobilització. Des de la secció sindical de la CNT continuem animant al recolzament entre tots i totes per a sumar força a les nostres reivindicacions davant una injustícia que damnarà sense precedència el sector de l’Arqueologia. El sindicat prossegueix obert per a tota iniciativa solidària i posa al servei dels treballadors les eines organitzaves i jurídiques per a fer valer la nostra postura.


A l’abril la plantilla de l’empresa d’arqueologia Codex rebé per part del representant sindical de CCOO una nota en la qual s’exposaven un seguit de mesures a seguir per part de la direcció per fer “viable el funcionament” de la mateixa. Aquestes plantegen una profunda reestructuració de les condicions de treball dins l’empresa que des del nostre parer assenten un precedent que tindrà greus conseqüències per a tot el conjunt de treballadors del sector de l’arqueologia catalana i de la resta de l’Estat.

A canvi d’un seguit de mesures no concretades a seguir per part de la direcció sense afectació pel que fa als treballadors, es planteja l’acomiadament de fins a 6 tècnics, encara sense concretar l’àmbit geogràfic. Finalment l’endarreriment il·legal dels salaris que hem vist aquests darrers mesos i que ja ha estat denunciat per la secció sindical de CNT ha tingut com a corol•lari el definitiu acomiadament de treballadors i treballadores de l’empresa. Tot i així, a aquesta primera mesura cal sumar un seguit de propostes que l’empresa ha decidit tirar endavant aprofitant l’actual marc de relacions laborals, amb les quals planteja virtualment el despenjament del conveni col•lectiu, i que són un greu atac a tots aquells drets aconseguits pels treballadors i treballadores de l’arqueologia durant els conflictes que van desembocar en la firma del mateix. D’aquesta manera, es plantegen els següents punts:

- Reducció de sou de tota la plantilla en un 10% del salari actual.
- Desplaçaments i dietes de 50 a 75 km.
- Increment de les hores anuals: de 1770 es passaria a 1810, reduint els dies de vacances a 22 l’any.
- Reducció d’un 40% a un 25% pel pagament d’hores extra i flexibles.
- Diverses mesures de reestructuració de la plantilla, amb la reducció del nombre de tècnics, encarregats i coordinadors.

Aquesta situació és una clara mostra de violència per part de la direcció de Codex, que pretén, com en molts altres àmbits, depassar la responsabilitat de les problemàtiques intrínseques del sector al conjunt de treballadors; els quals som els màxims perjudicats de la crítica situació econòmica; a la par que testimonis de la clara voluntat de la direcció, la qual pretén assolir un “viable funcionament” de l’empresa passant per davant d’anys de lluita col•lectiva per assolir unes condicions de treball dignes com a professionals que som.

Evidentment, la manca de beneficis o l’existència de casos de competència deslleial no són excusa per a una reducció de les condicions laborals plantejades des del conveni, el qual estableix el marc legal d’actuació que ha de respectar la patronal; aquestes problemàtiques cal que les resolguin les administracions competents i no justifiquen una actuació que, segons el conveni, és netament il•legal. Des d’aquesta postura, la secció sindical de CNT es nega a acceptar tant els acomiadaments com el despenjament del conveni, i convida a tots aquells i aquelles que considerin legítima aquesta posició a defensar-la amb una postura activa i acció directa, des de les assemblees de treballadors i amb la participació en la secció sindical.

El despenjament del conveni col·lectiu, a part de significar la inauguració de les modificacions de la nova reforma aplicada per l’executiu del PP, imposa un punt d’inflexió dins el marc de relacions del sector de l’arqueologia. El fet que una de les empreses més grans, com és Codex, decideixi desvincular-s’hi, dóna peu a un efecte dominó que acabi per defenestrar el text i plantejar de nou la situació anterior al 2006, amb totes les problemàtiques, conflictes i pressions que comportà. Des de la secció sindical de CNT Arqueologia, estem convençuts que aquest conflicte no afecta tan sols als i les treballadores de l’empresa Codex, sinó que tindrà el seu ressò en totes les empreses del sector i en el futur de l’arqueologia d’empresa a Catalunya; per això la nostra crida és a la unió per part de tots els treballadors i treballadores de l’arqueologia, a la par que estudiants i professionals acadèmics i treballadors de les administracions corresponents. La solidaritat i el suport mutu són la nostra força, si el present es lluita, el futur és nostre.

Secció de Ram d’Arqueologia:   arqueologia(a)barcelona.cnt.es

No comments:

Post a Comment